Chefen og de fire kopper

Arc of white gravel in the morning light

I et kortere coachingforløb fortalte en klient mig frustreret, at hun ikke kunne udstå sin nye leder og var begyndt at mistrives på jobbet.

Hun havde tidligere været utrolig glad for sit arbejde, som hun havde haft i 3 år. Alle hendes kompetencer blev bragt i spil og det kollegiale sammenhold omtalte hun som suverænt. For ½ år siden, måtte hendes daværende leder trække sig fra jobbet på grund af sygdom, og der blev ansat en ny leder, som hun overhovedet ikke fungerede sammen med. Arbejdsglæden var som forduftet. Hun var både ked af det men også vred på ham. Værst for hende var det, at det gik ud over hendes familie. Det ønskede hun ikke og ville derfor gerne se på situationen.

Hendes vrede var så massiv, at det gav mening, at spørge ind til, om hun tidligere i sit liv havde oplevet en lignende situation. Hertil svarede hun, at det jo nok ikke var relevant, men at hun totalt havde mistet respekten for sin eksmand og at hun for mange år havde brudt forbindelse til sin far. Hun tøvede lidt mens hun fortalte det og kunne pludselig se, at det var den samme slags irritation hun følte i forhold til alle 3 mænd.

Jeg fulgte straks op på hendes kommentar og greb ud efter 4 kopper, som stod på hylden lige bag mig. Jeg stillede den første kop på bordet med bunden i vejret og sagde “Det er dig”. Så tog jeg den næste kop og stillede den en halv meter væk, men jeg fortsatte, “og det er din leder”. Koppernes hanke var vendte mod hinanden for at illustrere, at de havde front mod hinanden. Hun så misbilligende på min lille Opstilling og gav udtryk for, at hun mest havde lyst til at kyle koppen der repræsenterede lederen på gulvet. “Han har frarøvet mig min arbejdsglæde”.

Herefter brugte jeg et simpelt og enkelt Opstillingsbillede, idet jeg tog den 3. kop og stillede foran lederen, mens jeg sagde at den repræsenterede hendes far. Hun stivnede, trak næsten ikke vejret og udbrød “Åh nej”. Jeg tog herefter den 4. kop og stillede den foran hendes far, mens jeg sagde, at den repræsenterede hendes eksmand. Hun vred sig på stolen og var tydeligvis ikke glad for billedet. Og så kom knebet: “Nu tager vi lige din leder og trækker ud af denne ligning” sagde jeg, mens jeg trak den bagerste kop helt ud til siden. Hun var stille i nogle øjeblikke med øjnene fæstnede på kopperne, der repræsenterede hendes eksmand og far. “Puha, nu kan jeg godt se, at det handler om dem!”. Herefter ville jeg vise hende et lidt andet billede, som måske ville være mere brugbart i hendes konkrete situation. ”Jeg gør lige noget andet”, sagde jeg og stillede koppen med lederen tilbage på rækken bag hendes eksmand og far. ”Nu fjerner jeg i stedet først din eksmand” og jeg trak ham ud til siden, “og så din far”. Hvordan er det at se på din leder UDEN du har stillet noget foran – altså har fjernet forestillingerne om ham. Nu faldt kæben næsten ned og hun rystede på hovedet. “Sig det er løgn. Nu kan jeg meget bedre have ham”.

Efter denne enkelte, men anskueliggørende lille Opstilling, var klienten tydeligvis lettet i forhold til sin leder. I den resterende tid vi havde sammen, snakkede vi mere coachende om, hvordan hun kunne forholde sig konstruktivt i forhold til ham. Det var blevet klart for hende, at hun havde noget med i bagagen, som stillede sig i vejen og hun var indstillet på at kikke på det. Da hun gik ud af døren gav hun udtryk for, at hun næsten glædede sig til at møde sin nye leder igen.